Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your username and email address. You will receive a link to create a new password via email.

10 filme de văzut în această toamnă
Matt Damon are rolul principal în "The Martian"

10 filme de văzut în această toamnă

Parcă mai mult decât în anii precedenţi toamna cinematografică se anunţă bogată şi diversă, iar spectatorii care nu se dau în vânt după supereroi ce salveaza planeta pe bandă rulantă şi francize care şi-au pierdut demult sensul (nu şi profitabilitatea) vor avea ce să vadă. În ordinea strict cronologică a intrării lor în cinema:

Amy
În cinema din 18 septembrie

Sunt două motive bine întemeiate pentru care acest documentar biografic îşi merită locul în această listă scurtă: subiectul în sine şi regizorul Asif Kapadia. Amy Winehouse a fost o personalitate greu de descifrat, iar dispariţia ei la 27 de ani a stârnit controverse. Pentru că talentul vocal incredibil i-a fost în permanenţă dublat de probleme cu alcoolul, drogurile şi de scandaluri amoroase, ar fi fost nevoie de un narator capabil şi experimentat. Exact asta s-a întâmplat în persoana regizorului Asif Kapadia – britanicul multipremiat pentru un alt documentar biografic – excepţionalul Senna. Critica de film şi spectatorii care au văzut deja Amy au fost impresionaţi de felul in care regizorul a reuşit să recompună puzzle-ul identitar al artistei şi de maniera rafinată de execuţie.

Sicario
În cinema din 18 septembrie

Emily Blunt în "Sicario"

Emily Blunt în „Sicario

Cartelurile drogurilor din Mexic sunt o realitate la limita diabolicului, iar cinematografia hollywoodiană recentă a tot construit poveşti în jurul acestui univers. Savages de Oliver Stone, Sabotage semnat David Ayer, parţial şi Get the Gringo cu Mel Gibson. Niciunul nu a satisfăcut deopotrivă critica şi publicul. Ceea ce Sicario, văzut deja în premieră la Cannes, se prea poate să reuşească. Regizorul născut in Quebec, Denis Villeneuve, are o capacitate ieşită din comun de a crea tensiune, lucru verificat de Hollywood cu Prisoners, dar şi tenacitatea de a căuta mereu să provoace intelectual şi emoţional spectatorul – vezi filmele lui precedente ca Incendies sau Enemy. De remarcat şi prezenţa lui Emily Blunt în rolul principal – actriţă care a trecut în ultimii ani, într-o mutaţie rară în cinema, de la comedii romantice la action şi thriller.

Black Mass
În cinema din 2 octombrie

A fost o vreme când între numele lui Johnny Depp şi succesul unui film se putea pune semnul egal înainte ca acesta să fie lansat în cinema. Dar în ultimii ani mai toate peliculele cu buget însemnat în care Depp a apărut, The Lone Ranger, Transcendence sau recentul Mortdecai, au capotat – şi la box office şi în faţa criticii. Actorul a simţit nevoia să ia un rol cu greutate, dar în acelaşi timp să se afle pe un teren familiar. După Donnie Brasco în 1997, unul din rolurile ce i-au lansat cariera, şi John Dillinger în Public Enemies din 2009 pentru care a fost lăudat, propunerea de a interpreta un alt gangster a venit la fix. Dar nu unul oarecare, ci însuşi James „Whitey” Bulger – prezent vreme de 12 ani pe lista celor mai căutaţi 10 oameni ai FBI-ului, organizaţie ce a oferit 2 milioane de dolari pentru orice informaţie ce ar fi dus la capturarea sa. Personajul Frank Costello (Jack Nicholson) din The Departed a fost inspirat din faptele şi personalitatea lui „Whitey”, aşa că avem deja o idee despre ce ne aşteaptă la Black Mass.

The Martian
În cinema din 2 octombrie

Ridley Scott şi-a amânat sequel-ul lui Prometheus pentru The Martian, bazat pe un roman ce are el însuşi o poveste interesantă. The Martian a fost scris de Andy Weir, un tânăr programator pasionat în timpul liber de proza sf. El şi-a distribuit iniţial romanul gratuit pe blogul său, iar apoi la cererea publicului a oferit o variantă pentru Kindle contra 99 de cenţi. Odată ce aceasta a ajuns în topul lecturilor pe Kindle o editură a cumpărat drepturile şi The Martian a debutat pe lista bestseller-urilor New York Times pe locul 12. La mai puţin de 2 ani distanţă The Martian ajunge pe marile ecrane cu Matt Damon în rolul principal, cel al unui astronaut rămas captiv pe Marte. Matt Damon captiv pe o planeta? Da, o situaţie deja familiară pentru actor după Interstellar. Şi o situaţie cumva familiară şi pentru spectatorii care au avut parte în ultima vreme de poveşti foarte ofertante cu cosmonauţi şi situaţii limită – Interstellar (Cristopher Nolan) şi Gravity (Alfonso Cuaron).

The Walk
În cinema din 2 octombrie

La ceremonia din 2009, Man on Wire primea Oscarul pentru film documentar. 6 ani mai târziu vine rândul unei versiuni fictive a lui Philippe Petit şi a celebrei sale traversări din 1974. Francezul, căruia nimic nu i se părea imposibil, şi-a fixat ca ţintă pe atunci recent construitele turnuri World Trade Center din New York pe care le-a traversat în paşi de dans la o înălţime ameţitoare. Fără cabluri de siguranţă şi cu o mulţime de curioşi adunată dedesubtul său. Filmul va ajunge pe ecrane în 3D şi regizorul Robert Zemekis, care s-a jucat cu tehnologia CGI la A Christmas Carol, Beowulf sau Polar Express, promite că The Walk va fi un spectacol vizual cum nu s-a mai vazut, de la felul în care a folosit adâncimea spaţiului şi până la readucerea la viaţă pe marele ecran a Turnurilor Gemene. Un ultim argument în favoarea lui The Walk e talentatul Joseph Gordon-Levitt, actorul de 34 de ani, antrenat de însuşi Petit pentru a face faţă provocărilor fizice şi mentale ale rolului.

Lumea e a mea
În cinema din 16 octombrie

Singurul film românesc în această listă scurtă este debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase. Lumea e a mea a strâns deja câteva premii importante. La TIFF la începutul verii i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun debut românesc, de la Anonimul a plecat recent cu trofeul competiţiei, iar la Karlovy Vary a obţinut o menţiune specială. Dramă independentă avînd rădăcini comune cu Furia sau LoverBoy, filmul spune povestea maturizării Larisei, o adolescentă dintr-un oraşel oarecare al României şi a presupus lucrul cu o echipă de actori neprofesionişti – o alegere deopotrivă curajoasă şi riscantă.

The Little Prince
În cinema din 13 noiembrie

'Le Petit Prince'

‘Le Petit Prince’

Este pentru prima oară când cartea lui Antoine de Saint-Exupery e adaptată într-o animaţie pentru marele ecran! Deşi filmul nu urmează întocmai linia narativă a cărţii, cei care l-au văzut în sălile de cinema din Hexagon unde filmul a fost lansat în vară au apreciat unanim că mesajul cărţii e păstrat intact. The Little Prince este o producţie franceză, dar a avut la cârmă un regizor american, pe Mark Obsorne (Kung Fu Panda), şi a beneficiat de un buget cu la fel de multe zerouri ca producţiile hollywoodiene de gen. Parte din animaţie a fost executată folosind tehnica stop motion, parte utilizând CGI-ul. În Statele Unite personajele lui Little Prince au primit vocile lui Jeff Bridges, Rachel McAdams sau Marion Cotillard.

Bridge of Spies
În cinema din 27 noiembrie

Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt din ce în ce mai tensionate, aşa că tema Războiului Rece şi perioada spionajului şi contraspionajului purtat la toate nivelurile nu mai sunt doar o amintire oarecare. Cu sau fără vreun imbold din partea establishmentului politic american Steven Spielberg revine cu un film în cinematografe după o pauză semnificativă – nu a mai regizat din 2011, de la Lincoln, premiat cu două Oscaruri. Bridge of Spies este supranumele căpătat în anii ’70 de podul Glienicke – locul din Berlin unde cele două superputeri făceau schimb de prizonieri. Pilotul american Francis Gary Powers, al cărui caz este prezentat în film, a fost primul cetăţean american recuperat astfel. Bridge of Spies aduce pe ecrane o nouă colaborare între Steven Spielberg şi unul din actorii săi preferaţi, Tom Hanks. Cei doi au mai colaborat la Saving Private Ryan, Catch Me If You Can şi The Terminal. Iar scenariul lui Bridge of Spies a fost scris de fraţii Coen.

Steve Jobs
În cinema din 12 decembrie

Michael Fassbender este noul Steve Jobs

Michael Fassbender este noul Steve Jobs

Poate că e prea curând pentru o nouă biografie a fondatorului Apple după eşecul lui Jobs de acum 2 ani cu Ashton Kutcher în rol principal. Poate că nu, mai ales când vezi ce echipă stă în spatele peliculei Steve Jobs. Britanicul Danny Boyle, un regizor eclectic, lucrează pe un scenariu scris de Aaron Sorkin, omul care a luat Oscar pentru un alt portret, cel al lui Mark Zuckerberg din The Social Network, iar materialul original pe care se bazează filmul e biografia lui Steve Jobs semnată de Walter Isaacson – autor cu alte biografii celebre la activ, Benjamin Franklin sau Albert Einstein. Şi dacă mai e nevoie de un argument rolul lui Jobs e jucat aici de Michael Fassbender, un adevărat rising star al ultimilor ani.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens
În cinema din 18 decembrie

Nu e nevoie de prezentări sau de argumente. Noul Star Wars a devenit must-see încă din ziua vânzarii LucasFilm către Disney, vânzare estimată la 4 miliarde de dolari şi considerată una din cele mai importante mişcări de piaţă din istoria cinematografiei. Rămâne de văzut în ce măsură Disney va menţine spiritul Star Wars viu.