Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your username and email address. You will receive a link to create a new password via email.

Cîte ceva de încercat în sezonul de primăvară 2016
Juriul Românii au Talent sezonul 2016

Cîte ceva de încercat în sezonul de primăvară 2016

Spectatorul român de televiziune are în față un nou sezon de primăvară. Oferta nu-i puțină și este relativ înnoită, chiar dacă nu neapărat încurajatoare. Vremurile rămîn complicate, alternative sunt destule, bătălia pe publicul românesc se poartă pe bani puțini, iar spectacol de televiziune se poate face din multe, chiar și din lipsa de sens și de rațiune. Generalistele și-au păstrat programele menite să ridice audiența peste medie sau au recuperat titluri mai vechi puse la refacere un sezon-două, iar posturile de nișă merg în marea lor majoritate pe rețetele consacrate cu puține intervenții notabile. Printre ele, cîteva titluri de seriale sau de sezoane noi, mai cu seamă pe HBO.

Sunt totuși cîteva programe care merită încercate de cei care mai au interes sau încredere în entertainmentul de televiziune.
Liderul de piață ar putea surprinde cu Florin Călinescu în juriu la ‘Românii au Talent’. Așa cum, anul trecut, Mihaela Rădulescu a însemnat o reașezare deloc neglijabilă și nu neapărat în bine a conținutului programului, în acest sezon, Florin Călinescu poate mișca din nou toate componentele showului. ‘Got Talent’ este un format puternic, dificil de influențat doar de modificări de juriu, dar asta nu înseamnă că astfel de schimbări n-ar putea atrage pierderi sau cîștiguri de audiență. În 2015, „Românii au Talent” s-a încheiat cu o cotă de piață de 45,6%, în ușoară scădere față de precedenta serie. Sezonul actual este totuși al șaselea, timpul roade din forța programului și orice încercare de a opri scăderea inevitabilă nu ar trebui ratată de public. Mai ales cînd este vorba de alăturarea Călinescu-Rădulescu.
‘Atletico Textila’ este noul serial de comedie al PRO TV-ului. Și este primul serial românesc după cîțiva ani în care doar ‘Las Fierbinți’ a reprezentat genul respectiv în toată piața. Serialul își așteaptă succesul din personaje emblematice pentru lumea fotbalului de provincie și din experiența echipei de producție a celui mai urmărit serial românesc din ultima vreme.
La Antena 1, “Chefi la cuțite” propune un format bun. Punerea în competiție a chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu  îi va scoate pe aceștia din relația “umăr la umăr”, care nu prea și-a mai găsit rostul sau firescul de la despărțirea celor trei de Mastercheful protevist.  „Bravo, România!” și căutarea celui mai amuzant român sunt două proiecte foarte îndrăznețe pentru televiziunea din Băneasa. Primul își propune să fie emoțional, dar și foarte spectaculos ca realizare, ceea ce înseamnă un efort considerabil de producție. Cel de-al doilea atrage mai întîi atenția prin apropierea formatului de Got Talent. De cît de mult va reuși să-și creeze o identitate proprie, să-și asigure un conținut puternic și să-și depășească condiția de rudă mai săracă și mai subțire a unui format care înșiruie cam toate felurile de talente, va depinde și performanța lui. Găsirea celui mai amuzant român este o încercare curajoasă, tocmai pentru că programul trebuie să meargă în echilibru pe o linie foarte fină între derizoriu și însemnat, între ridicol și valoare și să mai cîștige și public.
Nașterea lui Happy Channel din Euforia merită și ea urmărită, măcar pentru faptul că aceasta din urmă face parte dintr-un grup care se chinuie de ceva timp cu postul principal, dar a știut să-și așeze binișor canalele de nișă, producînd pe absolut toate un conținut tabloid, pe care viitorul post a anunțat că nu-l are în vedere.