Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your username and email address. You will receive a link to create a new password via email.

EMMY: Cîștigătorul este HBO
Julia Louis-Dreyfus, protagonista 'Veep', cu două dintre premiile Emmy primite de această serie (Guliver/Getty Images)

EMMY: Cîștigătorul este HBO

„Anul în care EMMY a nimerit-o”, este titlul pe care The Hollywood Reporter l-a pus unuia dintre articolele sale privind premiile Academiei americane de televiziune. Celebra publicație se referă nu doar la ceremonia în sine, care este lăudată de mai toată lumea, cît și la serialele și actorii care au fost răsplătiți cu premii.

A 67-a ediție a premiilor EMMY s-a desfășurat pe baza unui nou sistem de votare, pe care cei mai mulți comentatori îl consideră astăzi evident superior celui anterior. Printre altele, voturile celor 19.000 de membri ai Academiei de Televiziune au adus recunoaștere pentru ‘Game of Thrones’ ( cea mai bună dramă), Veep (cea mai bună comedie) ‘The Daily Show’ al lui Jon Stewart ( cel mai bun Variety Talk Show), ‘Olive Kitteridge’ cu Frances McDormand (cea mai bună miniserie) și ‘The Voice’, cel mai bun reality.

Cîțiva dintre actorii care au primit EMMY pentru roluri sunt: Jeffrey Tambor din ‘Transparent ‘(cel mai bun actor într-o comedie), Julia Louis-Dreyfus din ‘Veep’, Jon Hamm “Don Draper” din ‘Mad Men’ ( cel mai bun actor într-o dramă), Viola Davis din How to Get Away with Murder, Richard Jenkins, Frances McDormand și Bill Murray, primii doi pentru rolurile principale, iar ultimul pentru rol secundar în ‘Olive Kitteridge’.

În privința scenariilor, premiile au revenit acelorași ‘Veep’ (comedie), ‘Game of Thrones’ ( dramă), ‘Olive Kitteridge’ ( serie limitată) și Jon Stewart pentru programul care îi purta numele.

Noul sistem de evaluare a produselor de televiziune și de votare a acestora a introdus cîteva reguli noi. Printre ele cele care se referă la împărțirea în genul comedie și dramă și separarea făcută pentru prima dată în istoria televiziunii între Variety Talk, categorie în care au fost nominalizate toate late-night showurile celor mai mari televiziuni americane și Variety Sketch, în care a concurat și ‘Saturday Night Live’. Începînd din acest an, comediile au fost considerate ca fiind serialele de 30 de minute, iar dramele, produsele de televiziune de 60 de minute. Excepțiile acceptate au fost ‘Shameless’, ‘Glee’ și ‘Jane the Virgin’, înscrise la secțiunea comedie.
Cea mai nouă categorie a premiilor, Variety Sketch, a fost cîștigată de Amy Schumer, protagonista programului Inside Amy Schumer, difuzat de Comedy Central.

HBO a primit 40 de premii din partea Academiei de Televiziune.

(S-D) Regizorul mini-seriei 'Olive Kitteridge'  Lisa Cholodenko, actrița Frances McDormand și producătorul Gary Goetzman la primirea premiului EMMY pentru cea mai bună serie limitată de televiziune. (Guliver/Getty Images)

(S-D) Regizorul mini-seriei ‘Olive Kitteridge’ Lisa Cholodenko, actrița Frances McDormand și producătorul Gary Goetzman la primirea premiului EMMY pentru cea mai bună serie limitată de televiziune. (Guliver/Getty Images)

Dacă ar trebui spus un singur cîștigător al premiilor, cei mai mulți ar rosti probabil ‘Game of Thrones’, (12 premii), dar cred că la fel de numeroși ar fi cei care ar spune HBO. Produsele cunoscutului post au strîns 40 de distincții, aici intrînd și actorii. După numărul de premii, pe locul doi s-a așezat ABC cu 14, iar pe trei, Netflix cu 13, printre care și premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar într-o dramă, Uzo Aduba (‘Orange Is the New Black’)

Game of Thrones, Olive Kitteridge și Veep, cele mai valoroase seriale HBO.

‘Game of Thrones’ este atît de urmărit, de notoriu, de comentat, de așteptat și de piratat încît recunoașterea primită din partea Academiei de Televiziune la al cincilea sezon al seriei poate fi considerată drept destul de tîrzie.

‘Olive Kitteridge, mini-seria de patru episoade difuzată și de HBO România, este opusul fascinant, discret, dar nu mai puțin uriaș în realizare al mult mai celebrei drame fantastice de mai sus. Bazată pe romanul cu același nume  al scriitoarei americane Elisabeth Strout – de fapt o colecție de 13 scurte povestiri – mini-seria ‘Olive Kitteridge’ este fermecătoare prin realizare și profundă prin personaje.

Frances McDormand și Richard Jenkins, Olive și Henry Kitteridge în 'Olive Kitteridge' (HBO)

Frances McDormand și Richard Jenkins, Olive și Henry Kitteridge în ‘Olive Kitteridge’ (HBO)

 Olive Kitteridge este o profesoară de matematică dintr-un mic oraș din Maine, căsătorită cu un farmacist (Richard Jenkins). Are un copil, un cîine și o grădină de îngrijit. Cele patru episoade de 60 de minute  ale seriei cuprind întîmplările semnificative și mai puțin semnificative ale vieții ei și ale apropiaților, așezate cronologic de-a lungul a 25 de ani. Propriul trecut, experiențele, spaimele, speranțele, convingerile, toate construiesc legăturile lui Olive cu cei din jur, membri ai familiei sau necunoscuți. Forța filmului, regizat de Lisa Cholodenko, vine din forța personajului său principal. Caracterul protagonistei, obișnuita dar deloc simpla țesătură omenească de sentimente, gesturi, vorbe, gînduri, se așează în fața telespectatorilor în fiecare episod, de la maturitatea pînă la bătrînețea personajului. Dragostea împărtășită sau nemărturisită, durerea, acceptarea, lupta cu zilele și cu tine însuți, boala și moartea, inclusiv prin sinucidere, sunt și ele acolo, fiecare cu rolul ei în construcția vieții fiecăruia dintre personaje. Povestea, din care nu lipsesc accidentele de mașină, nunta, divorțul, certurile cu copiii, un jaf cu ostatici, o boală îndelungată, este însoțită  în permanență de o privire ironică, ușor amuzată a naratorului, care ar putea fi la fel de bine și acea a personajului principal. O mare actriță, Frances McDormand, face din Olive un personaj copleșitor. Iar întîlnirea din ultima parte a seriei dintre Olive și Jack Kennison (Bill Murray), doi oameni bătrîni, singuri, aflați aproape de sfărșitul zilelor rămase, dar nu la capătul resurselor sufletești, nu ar trebui ratată.

‘Veep’ a primit premiul EMMY pentru cel mai bun serial de comedie. Alături de Julia Louis-Dreyfus, recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal într-o comedie, Tony Hale a fost premiat pentru cel mai bun actor într-un rol secundar într-o comedie. Hale joacă în ‘Veep’ rolul asistentului personal al vicepreședintei Selina Meyer.

Tony Hale în rolul lui Gary Walsh și Julia Louis-Dreyfus - Selina Meyer, în Veep (HBO)

Tony Hale în rolul lui Gary Walsh și Julia Louis-Dreyfus – Selina Meyer, în Veep (HBO)

‘Veep’ este una dintre cele mai bune comedii ale ultimilor ani și cu siguranță unul dintre produsele care reușesc să fie amuzante plecînd de la realitățile sistemului politic american, fără a face abstracție de mecanismele de bază ale funcționării acestuia și fără a îngoșa în nici un fel personajele sau poveștile. Avînd la bază premiza că politicienii americani sunt și ei oameni, dar oameni pentru care politica, competiția și reușita sunt esențiale, Veep este realist, entertaining și într-o foarte bună măsură, mai ales pentru cei din afara sistemului, explicativ. Nu are nici pe departe forța sau adîncimea dramelor care descriu interioarele politicii americane ca West Wing de exemplu și nu are această pretenție. Are însă ritmul și vigoarea unei comedii foarte reușite, conduse fără drept de apel de Julia Dreyfus.

Sezonul 4, cel pentru care serialul a primit aseară mai multe premii, este sezonul în care Selina Meyer candidează la președinția Statelor Unite, avîndu-l pe Tom James ( Hugh Laurie) partener de campanie și posibil viitor vicepreședinte. Cele mai bune episoade ale seriei sunt ultimele trei: o poveste cu lobbyști și ‘cumpărări’ de voturi, care se închide cu o depoziție a întregii echipe a Selinei în fața unei comisii a congresului american în penultimul episod și cu noaptea alegerilor în ultimul.

 

Un moment important al ceremoniei EMMY a fost discursul de mulțumire rostit de Jon Stewart la primirea premiului pentru programul său. ‘The Daily Show’  s-a încheiat pentru totdeauna acum cîteva luni. ‘Rămîneți agățați de televiziune’ a zis Jon Stewart cu premiul în mînă, ‘pentru că dincolo de asta e un pămînt necultivat și nu sunt aplauze’. Cu vorbele astea, Jon Stewart a spus multe despre relația dintre un entertainer de televiziune, meserie și public.

Mai jos, trailerul ‘Olive Kitteridge’ 

Update 23 septembrie : Olive Kitteridge este o mini-serie cu 4 episoade cu o durată de 60 minute. În varianta inițiala a textului, durata unui episod a apărut ca fiind de 30 de minute.