Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your username and email address. You will receive a link to create a new password via email.

Miercuri seară cu Marian Munteanu la Antena 3.
Marian Munteanu (S) și Radu Soviani (D) la Sinteza Zilei, miercuri 13 aprilie

Miercuri seară cu Marian Munteanu la Antena 3.

Marian Munteanu s-a alăturat miercuri seară grupului de invitați permanenți și ocazionali ai talk-showului lui Mihai Gâdea. S-a lipit bine de trupă, s-a încadrat în spațiu și în spirit și n-a fost pus decît de foarte puține ori în situația de a răspunde unor întrebări provocatoare. Prima dintre ele a fost aceea în care Radu Soviani a vrut să afle cînd s-a întîlnit ultima oară liderul demonstranților din Piața Universității cu Virgil Măgureanu. Mai întîi invitatul a răspuns că în urmă cu nouă sau zece ani, pe urmă a revenit și a spus șapte sau opt, dar nici această estimare nu a părut definitivă. Întîlnirea cu fostul șef SRI părea pierdută în memorie și dacă momentul s-ar fi prelungit, răspunsul ar fi putut fi altul. A doua situație de derută, mai evidentă decît prima, a fost aceea în care Marian Munteanu a fost întrebat cînd a fost abordat de liberali pentru a i se propune candidatura la Primăria Bucureștiului. Încercarea lui Munteanu de a nu spune ceva greșit a transformat un răspuns simplu într-o bîlbîială penibilă. Era miercuri seara, propunerea PNL pentru primărie fusese anunțată în cursul zilei de marți, iar Marian Munteanu nu-și mai amintea dacă fusese sunat luni sau marți și nici măcar ce zi era ca să poată așeza apelul telefonic corect în timp. Pînă la urmă a scos mobilul din haină și a încercat să găsească acolo indicii cu privire la data evenimentului. Cum nu le-a găsit, nu a mai revenit asupra răspunsului. Tot ce am aflat despre procesul numirii a fost că inițiativele asociației sale privind Bucureștiul fuseseră prezentate liderilor PNL în cursul săptămînii trecute, iar propunerea concretă privind candidatura a venit din partea lui Teodor Atanasiu și s-a petrecut într-un moment rămas pînă la urmă neidentificat.

În afara celor două împrejurări care au stîrnit neîncrederea privitorului și lui însuși un oareșce disconfort, Marian Munteanu și-a exprimat sigur pe el părerile despre conducerea primăriei și a orașului. Pînă miercuri seară, acestea se rezumau la înființarea unor consilii civice și a unui corp de control care să supravegheze activitatea din primărie și mai ales pe cea a consilierilor locali. Susținut de aceste comitete cetățenești, primarul își va pune negreșit planurile în aplicare, pentru că nimeni nu va îndrăzni să se opună celor care-i reprezintă pe bucureșteni. Despre calitățile care îl arată drept un primar valoros și serios, acestea sunt corectitudinea ( “eu nu mint și nu fur “a spus Munteanu), priceperea în selectarea resurselor umane și convingerea că administrarea Bucureștiului poate fi asigurată de consiliile civice, aceleași care vor împiedica și hoțiile din primărie. Marian Munteanu a comunicat telespectatorilor că și el are o problemă cu traficul, dar a fost evident că nu are și o soluție, nici măcar una de calibrul acelora pe care le pot prezenta mai toți șoferii bucureșteni dacă îi întrebi. Pentru candidatul PNL la primărie, traficul orașului nu pare a fi un subiect căruia să-i fi acordat vreodată prea multă importanță. Corupția, hoția și Catedrala Neamului sunt însă subiecte pe care le abordează fără dificultate, se vede că se înscriu în lista de teme vechi și caracteristice lui pentru că aici mesajele sunt fără echivoc și bine plasate.

 

Chiar și o discuție amicală ca aceea de miercuri seara, din care au lipsit întrebări importante, a putut spune ceva despre candidatul PNL. Nu este pregătit și pînă de curînd nici nu a fost deloc interesat de administrare. Nu pentru asta s-a antrenat, nu legate de administrație sunt temele pe care le-a lansat în spațiul public în ultimii ani și nu se simte tocmai în largul lui vorbind despre trafic și bugete. Marian Munteanu are însă interesul și capacitatea de a se pregăti de azi înainte și va avea curînd și un program, mai cu seamă dacă echipa din spate îl va susține. El va încerca să-și adapteze discursul competiției în care intră, completînd mesajele naționaliste, care îi sunt platformă, îi oferă o identitate și sunt cele care l-au adus în situația de a fi soluția electorală, uimitoare și împotriva firii a liberalilor. Din punctul lui de vedere, nu este despre funcția pentru care te pregătești, ci despre aceea în care nimerești. Președintele Grupului pentru România vede o mare oportunitate fie și numai din participarea la cursa electorală pentru București. Va primi expunere, interes și chiar sprijin din partea unor televiziuni. Marian Munteanu ca potențial administrator al unui buget de aproape 1 mld. euro anual este o glumă care nici nu ar fi trebuit rostită. Ca personaj politic este un motiv de îngrijorare.

Finalul emisiunii i-a prins pe cei din platou rîzînd de clipul electoral al candidaților PMP la primărie. O remontare ironică a imaginilor i-a făcut și pe gazdă și pe invitați să se amuze foarte tare. Printre ei Marian Munteanu, cu un zîmbet larg, părea că a încheiat o seară plăcută, prima dintr-o serie în care deși mulți îi vor fi adversari, unii îi vor fi prieteni. Și este decis să profite.